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Bied- en speeltechniek voor ‘gewone’ bridgers

Ook vragen over spelregels en bestuurlijke kwesties waarvan elke ‘gewone’ bridger het antwoord zou moeten weten, behandelen we in de Bridge Training 

In de periodieken Arbitrair, BestuurWijzer en NBB-Rekenprogramma bespreken we de onderwerpen die vooral op het bord liggen van de betreffende functionarissen

Alle reeds verschenen nummers staan op: www.bridgeservice.nl

Redactie: Carolien de Koomen, Margriet Jansze, Mirjam Dierckxsens, Monica Vuister, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans Schiereck en Rob Stravers (eindredactie)



Omdat ik nog veel te publiceren vragen van lezers heb liggen, nodig ik je in deze Training uit op onze stoel plaats te nemen en jouw antwoorden te bedenken. Uiteraard kun je ook daarmee een rapportcijfer scoren: voor ‘Bridgeorakel’! 
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Ook aan de bridgetafel nieuw leiderschap?

	Tijdens een gezellige bridgemiddag wordt een troefcontract gespeeld en vraagt een speler – tijdens de derde slag – ‘Spelen we een SA-contract?’

Er was tijdens het bieden wel SA geboden, maar het uiteindelijke contract was een troefcontract.
 
Mag een speler dat tijdens het spelen aan zijn partner vragen?



Wat is correct?
a. Tijdens het spelen mag niemand dat aan zijn partner vragen.
b. Tijdens het spelen mag alleen de leider dat aan zijn partner vragen.
c. Tijdens het spelen mogen alleen tegenspelers dat aan hun partner vragen.
d. Tijdens het spelen mogen de leider en tegenspelers dat aan hun partner vragen. Maar… een tegenspeler mag dat niet aan zijn partner vragen nadat deze een hoge kaart speelde die in dummy werd getroefd.



Ons antwoord

Ton:
Alleen de leider mag gewoon vragen welk contract er wordt gespeeld. Een tegenspeler mag dat trouwens ook, maar niet om haar partner uit haar slaap te wekken. 

Vaak kan de WL moeilijk bewijzen dat een tegenspeler dat inderdaad vroeg om zijn partner te wekken. 

Carolien:
Nog veel lastiger kan het zijn om te bepalen of de tegenspelers er voordeel mee hebben behaald, wat zeker niet denkbeeldig is. Dat moet je als arbiter wel zien te achterhalen (in ieder geval bij een drive).

	Je score:
Noteer 2 punten voor antwoord d.


Is er nog een weg naar slem?

	West gever / OW kwetsbaar

Westhand			Oosthand
 A H 10 2			 V 9 8 5 4
 A H V 9 8		 B 7 4 3
 9				 A 4 2
 V 5 4			 A

West		Noord	Oost 		Zuid
1		3		4		5
??

Partner en ik komen niet tot slem omdat ik met 4 ‘blokkeer’ en er nog gevolgd wordt. Partner kan ook geen RKC meer starten. Hoe laat hij zijn 18 punten weten (mag bij mij op 13 rekenen)?
Ik suggereerde dat we - ook al is de fit gevonden - iets met de andere hoge kleur kunnen doen.
Hebben jullie een voor ons nederige kaarters begrijpelijke weg naar slem?

Elmer



a. Nee, NZ blokkeren met hun tussenbieden een veilige weg naar slem.
b. Ja, oost kan met zijn kracht en harten mee, beter azen vragen.
c. Ja, oost kan met zijn kracht en harten mee, beter 4 bieden.
d. Ja, west mag met zijn overwaarde en prachtige harten, na oosts 4 en zuids 5-bod, 6 uitbieden. 
Ons antwoord:
	
Bep & Anton:
Met een fit, 11 punten en een  singleton zouden wij met de oosthand geen 4 maar 4 bieden. Dat geeft ook steun aan in harten en zo komt je kracht beter uit de verf. 4 kun je bieden met zwakkere handen, maar met wel met een goede fit.
Dan moet west zeker door naar slem: naar 6 want daar heb je een fit in aangegeven.

Maar ook als oost 4 biedt, heeft west een te mooie hand. Ons lijkt 6 over het 5-bod van zuid wel redelijk. Tegenstanders die zo hoog (5) bieden, hebben meestal veel punten in hun kleur, dus partner heeft punten in de overige kleuren.

Het is zelfs groot slem, maar dat is veel te moeilijk met een tegenstander die in no time op vijfhoogte zit. 

Jouw score: antwoord c en antwoord d zijn beide goed voor 3 punten.
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Hetzelfde bod tweemaal alerteren?

	Wij openen de 1SA met 14-17 ptn. Niet per se SA-verdeling.  
4441 en 5332 en 6-kaart laag zijn mogelijk.
Staat heel duidelijk op de systeemkaart. Wij wijzen de tegenpartij er al op dat wij wat afwijkingen hebben.
Bijvoorbeeld geen Stayman en Jacoby!!!

Mijn partner opent 1SA met een 4441 en 16 punten.
Na afloop een verontwaardigde tegenpartij: mijn partner had moeten alerteren. De wedstrijdleider erbij: Ja alerteren!!! 

Naar onze mening is dat niet nodig, want dat houdt in dat wij bij elk bod zo'n beetje de alertkaart op tafel moeten gaan leggen. Waarom hebben wij dan nog zo'n mooie systeemkaart gemaakt?

Wat vinden jullie?



a. Een duidelijke systeemkaart maakt alerteren inderdaad overbodig.
b. Je hoeft niet te alerteren als je duidelijk hebt verteld dat jullie afwijkende biedingen hebben en verwijzen naar jullie duidelijke systeemkaart.
c. Voor aanvang van elke nieuwe ronde moeten jullie vertellen dat jullie SA-opening 14-17 punten belooft, een 4-4-4-1-verdeling mogelijk is, dat jullie geen Stayman en Jacoby toepassen en jullie bijbiedingen op 1SA dus echt zijn. Daarmee vervalt de alerteerplicht van jullie bijbiedingen.
d. Als antwoord c, maar mét alerteerplicht van jullie bijbiedingen.

We onderscheiden drie soorten biedingen waarvoor we de tegenstanders moeten waarschuwen:

· Biedingen waarvan je niet kunt uitsluiten dat je tegenstanders hun biedsysteem daarop willen afstemmen. Die meld je voor aanvang van het bieden: het zogenaamde pre alert.
Geldt voor vrijwel alle afspraken die weinig voorkomen én voor biedingen die al vaak worden gealerteerd, maar dan met een andere 
– gangbare – betekenis. Zoals een 1-opening die een hoge 4-kaart garandeert, of minstens 16 punten met elke verdeling.

· Biedingen die (ook) lengte in een andere kleur beloven dan in de geboden kleur: alerteren.
Zoals Stayman, Jacoby, en Muiderberg (belooft ook lage kleur).

· Biedingen waarvan je kunt vermoeden dat je tegenstanders een andere boodschap verwachten dan wat gebruikelijk is: alerteren.
Bijvoorbeeld 2 in een kleur na partners 1SA-opening dat wél lengte belooft in de geboden kleur. Het is zeker denkbaar dat de tegenpartij hun biedafspraken daarop willen afstemmen, dus (ook) pre alert!
Jullie systeem:

14-17 punten
Volgens de Alerteerregeling mag de kracht van een SA-opening een honneurpuntje afwijken van beide grenzen. Met openingskracht 15-17 mag dat dus zonder alert 14 of 18 punten zijn.
Als jullie 1SA openen met minimaal 14 en maximaal 18 punten, is de afspraak 14-17 punten niet alerteerplichtig.

4441 mogelijk
Als jullie met 14-17 punten en 4441 standaard openen met 1SA, blijft dat – ook na een pre alert – alerteerplichtig.

5332 en 6322 als de 6-kaart een lage kleur is
Niet alerteerplichtig, valt onder de normale SA-verdeling.
De 6322 met lage 6-kaart is (nog) vrij onbekend, maar komt te weinig voor om die mogelijkheid bij elke SA-opening te alerteren.

Bijbod in echte kleur (geen Stayman en Transfers)
Dat is een boodschap waarop tegenstanders mogelijk hun afspraken (zoals een doublet) willen afstemmen.
Een bod dat alleen interesse toont in de geboden kleur is niet alerteerplichtig. Maar… als je (volgens de Hoofdregel) kunt vermoeden dat de tegenstanders een andere boodschap verwachten, maakt dat die bieding wél alerteerplichtig. Na een duidelijk pre alert weten de tegenstanders dat de geboden kleur echt is. Formeel vervalt dan de alerteerplicht. Maar uiteraard kan het geen kwaad om dan toch te alerteren, vooral als vooraf meer pre alerten zijn gemeld.

Vind je het vervelend om sommige biedingen te moeten pre alerteren én te alerteren? 
Speel dan alleen nog bridge in België! Onze zuiderburen doen namelijk niet aan het alerteren van gangbare kunstmatige biedingen (Stayman, Transfers, 1-opening als onderdeel van 
5-kaart hoog).   

Je score: tel 2 punten voor antwoord c. Antwoord d mag je ook goed rekenen, omdat bij dit soort biedingen overdaad beslist niet schaadt!

Verkeerde keus?

	Mijn partner speelde een scherp 4-contract.

 A H B 10 3 2

 5 4

Met vijf ontbrekende kaarten kun je beter op V snijden dan AH slaan.

Maar ik heb wel geleerd dat je voor de snit beter eerst A kunt slaan. Als oost V-sec heeft, neem je die kans mee zónder dat je dat een slag kost.

Mijn partner is echter redelijk eigenwijs en zweert erbij dat meteen snijden kansrijker is. 

Dus… begon hij met een snit op V waardoor oost zijn secce V maakte en wij 4-1 konden noteren…

Hoe kan ik mijn partner het beste overtuigen van zijn ongelijk?



a. Door dit speelfiguur met open kaarten na te spelen, waarbij je oost V-sec geeft.

b. Je geeft toe dat meteen snijden inderdaad meer kans op succes geeft, maar dat hij nu gewoon pech had.

c. Je zegt dat beide speelwijze evenveel kans hebben op succes.




Ons antwoord		 A H B 10 3 2
 V x x x				 x
 x x x x				 V
      5 4

Je partner heeft inderdaad helemaal gelijk! Meteen snijden geeft een grotere kans op succes dan eerst A slaan!

Waarom?
Als oost van de vijf harten maar één kaart heeft, is het een kans van één op vijf dat hij precies V-sec heeft. De kans dat V bij de vierkaart van west zit, is dus veel (vier keer) groter. En met Vxxx bij west moet je vanuit zuid twee keer harten voorspelen om V te vangen. Als je dan eerst A slaat, kun je vanuit zuid maar één keer harten voorspelen naar B. Daarna is Vx bij west ongrijpbaar.

Je score: Noteer 3 punten voor antwoord b!
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 A H B 4 3 2

 V 10 8 7				 9
 10 9 8 7				 V

		       6 5

	
Nu moet je wél eerst A slaan!
Door het ontbreken van 10 kun je maar één keer snijden. 
Na de gewonnen slag met B – heb je alleen nog AH met een stel kleintjes. Dan valt er niets meer te snijden! Je kunt na de gelukte snit alleen maar hopen dat V daarna valt onder AH.
Omdat je maar één keer kunt snijden, kost het nu niets om vóór de snit op V wél A te slaan. Ook al is de kans op een secce V nog zo klein, waarom zou je die kans niet nemen als daar geen nadeel tegenover staat?


	
 A H B 10 2

 V 9 8 7				 6
 9 8 7 6				 V

		     5 4 3

	
En ook nu sla je eerst A!
Ondanks dat dummy nu wél beschikt over B én 10 is het goed om te beginnen met A. 

Want dankzij de drie harten van zuid kun je na het slaan van A twee keer vanuit zuid harten spelen voor de snit op V. 





Je puntentotaal is je eindcijfer voor… Bridgeorakel!
Bridge Training 860 10 januari 2022

			 6

image1.jpeg
Bridge
Training’l




image2.jpeg




